Verschillen tussen 3D printen materialen soorten

Filament voor 3D printer zijn er vele soorten en hebben allen specifieke eigenschappen en toepassingsgebieden. Zoals 3D printer filament PLA, ABS, PVA en PETG carbon fiber. Maar welke soorten 3D printer filamenten zijn er en wat zijn de verschillen?

Er zijn inmiddels redelijk wat verschillende materialen (filament) om te gebruiken voor een 3D printer. We leggen je de verschillen uit van de soorten 3D filament die er zijn en waar de kracht van de combinatie met carbon fiber ligt.

Carbon fiber filament wordt steeds meer toegepast bij 3D print service Nederland. Bedrijven vragen dan ook steeds vaker naar een op maat gemaakt product die middels carbon fiber 3D printer techniek wordt gerealiseerd. Ook dit 3D printer materiaal komt aan bod.

Soorten 3D printer materialen

In de afgelopen jaren zijn de verschillende soorten 3D printer materialen toegenomen. Ieder soort filament heeft zijn eigen karakter en toepassingsmogelijkheid. Met welke materialen kun je 3D printen en wat ze de eigenschappen van de verschillende soorten filament? We omschrijven eerst de meest gebruikte soorten 3D printen materialen, zoals ABS, PLA en PVA. Vervolgens gaan we verder in op het gebruik van carbon fiber filament.

ABS

ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene en is een hard en licht filament soort. Van ABS wordt onder andere ook het kinderspeelgoed Lego van gemaakt. Dit filament is gemaakt van aardolie en is niet biologisch afbreekbaar. Het is een relatief goedkoop filament, ideaal voor het printen van taaie en duurzame onderdelen die redelijk hoge temperaturen kunnen weerstaan.

PLA

PLA filament is het beste materiaal voor het printen van scherpe en gedetailleerde objecten. Het materiaal is gemaakt van plantaardige olie. De 3D print heeft een natuurlijke glans. PLA filament (Polylactic Acid) is een hard materiaal waarbij de 3D-printer geen heated bed nodig heeft. Bij dit filament is tijdens het 3D printen minder kans op buigingen.

Nylon

Nylon is een materiaal waarmee een veelvoud aan driedimensionale objecten geprint kan worden. Van flexibel tot hard, van transparant tot kleurrijk. Met nylon PA zijn de toepassingen eindeloos. Denk hierbij onder andere aan verpakkingen, maquettes, modelbouw, sieraden en voor medische toepassingen.

PETG

PET en PETG filament staat bekend als makkelijk te 3D printen, gladde oppervlakte afwerking en is waterbestendigheid. PETG filament is sterker en flexibeler dan ABS en PLA, waardoor het voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Objecten die met PETG filament door een 3D-printer zijn afgedrukt zijn meestal transparant en glanzend.

PET-g Carbon fiber

Materiaal op basis van PETG is gevuld met 20% Carbon fiber. Hierdoor is het twee keer zo stijf als normaal PETG en kan het daardoor ook beter tegen hitte. Het PEGT carbon fiber filament geeft een mat resultaat op de 3D print. Het is iets lastiger printen dan PLA filament.

Carbon fiber materiaal is zeer geschikt wanneer stijve onderdelen nodig zijn. Bijvoorbeeld voor auto-onderdelen en prototypes. Ook buigt het materiaal niet door waardoor je het vaak ziet bij toepassing van camera statieven bijvoorbeeld.

Wat is 3D printen met carbon?

Met carbon wordt carbon fiber-reinforced polymer bedoeld, oftewel koolstofvezel versterkte kunststof. Bij carbon gevulde filamenten worden kleine vezels aan het basismateriaal toegevoegd om de eigenschappen van dat materiaal te verbeteren. Carbon fiber 3D printer filament wordt veel toegepast in de auto-, gezondheid- en metaalindustrie.

Carbonvezels zijn buitengewoon sterk en zorgen ervoor dat het filament in sterkte en stijfheid toeneemt. Het is harder, waardoor er niet snel krassen of beschadigingen aan het model ontstaan wanneer het in aanraking komt met een ander voorwerp.

Verder zorgen de carbon vezels dat het geprinte model lichter is, wat voordelen heeft voor diverse toepassingen. Door de toevoeging van de carbon vezels aan een basis filament als PETG of PA krijgt het model een antraciet en matte uitstraling. Wat is het verschil tussen PETG en PA carbon?

Verschil tussen printen met PETG en PA carbon

We leggen je het verschil uit tussen printen met PETG en PA Carbon. Het voordeel van PETG Carbon filament is dat de printinstellingen nauwelijks afwijken van de normale instellingen die worden gebruikt voor PETG filament. De werktemperatuur is 80°C en het trekt niet krom, waardoor de printmodellen vormvast zijn.

Het nadeel van printen met schurende printmaterialen, zoals PETG Carbon, is de zeer hoge slijtage van messing nozzle (de printkop). Voor het printen van kleine modellen is PETG carbon een geschikt filament. Kies voor grotere modellen voor het PA carbon.

PA carbon staat voor polyamide of terwijl nylon in combinatie met carbon vezels. Deze polyamide samenstelling heet PA6/66. De carbon vezels zorgen ervoor dat het PA6 of PA66 filament sterker, stijver, lichter en harder wordt. Bovendien biedt het weerstand tegen botsing en hitte. Vooral dit laatste is een groot pluspunt van PA6 met carbon fiber filament.

Door de combinatie van carbon fiber met het PA filament kan het hoge temperaturen weerstaan zonder dat het vervormt. Het printen PA carbon filament geeft wel meer uitdaging voor de printer. Daarom kan je ook terecht bij een gespecialiseerde 3D-printing service, zoals GAGAT 3D printservice.

Waar kan je 3D filament kopen?

Wil je 3D filament kopen? Dan kan je terecht bij 3D printing service shops. Echter door de specifieke manier van printen, is het nog niet zo eenvoudig om met carbon fiber materialen te werken. Laat dit dan ook over aan een specialist. Je kan voor 3D ontwerp en print service terecht bij de studio van GAGAT. Wij bedienen de zakelijk markt in heel Nederland.

De 3D print materialen die bij deze onze 3D printing service gebruikt worden zijn onder andere PLA, PETG, ABS, ASA en PA12. Ook een mengsel van carbon fiber en glasvezel wordt vaak gebruikt bij onze 3D printing service. De MJF print techniek maakt voornamelijk gebruik van het materiaal nylon, zoals PA12 en PA11.

Wil je meer weten over de verschillende soorten 3d printer filamenten? Neem gerust contact met onze 3D printservice Nederland op. We zijn gespecialiseerd in 3D printing voor bedrijven en instellingen. We leggen je graag alles uit over de verschillende soorten 3D printer materialen en hoe wij te werk gaan.

Van ontwerp tot realisatie in 3D, GAGAT 3D printservice.

Vorige
Vorige

Hoe kies je het juiste materiaal voor 3D printen?

Volgende
Volgende

3D Printservice Nederland voor zakelijk en particulieren